ZILVERPOORT

Voor de zuidrand van het centrum van Lelystad ontwierp architectenbureau SKAUP een sculpturaal woongebouw met 35 luxe appartementen: Zilverpoort. De nieuwbouw bezorgt het centrumgebied een markante nieuwe entree en transformeert het aangrenzende Zilverpark in een meer besloten groen-blauwe stadsruimte. De getrapte en per verdieping uitwaaierende hoofdvorm, een slimme portiekontsluiting en generieke geveldetails maakten 35 unieke plattegronden mogelijk.

Jaar:

2019-2022

Locatie:

Lelystad

Functie:

Wonen

Opdrachtgever:

WOONstraks

De gemeente Lelystad heeft ambitieuze plannen met zijn centrumgebied. Het hart van de jonge stad is een gevoelige en zwakke plek. De verblijfskwaliteit is laag, de levendigheid beperkt. Aan de zuidrand van het centrumgebied wensten de gemeente Lelystad en supervisor West 8 een warm woongebouw met een luxe, villa-achtige uitstraling dat het centrumgebied een upgrade zou bezorgen. Die ambitie bereikt de gemeente nu met de realisatie van appartementencomplex Zilverpoort.

Het appartementencomplex van SKAUP ligt op de kop van het Zilverpark en is ontworpen als markant nieuw poortgebouw voor het centrumgebied. Met zijn getrapte en uitwaaierende vorm van acht verdiepingen op een bel-etage maakt Zilverpoort van deze locatie een opvallende plek en signaleert bezoekers die de gemeente Lelystad vanaf de A6 binnenrijden: hier gebeurt iets bijzonders. Tegelijkertijd sluit het appartementencomplex het Zilverpark aan de oostkant af en bezorgt de langgerekte openbare ruimte een meer geborgen karakter dat verleidt tot een intensiever gebruik van het park.

Zilverpoort ontleent veel van zijn architectonische en woonkwaliteit aan integrale oplossingen die op meerdere manieren goed werken. Zo hebben alle 35 op het park georiënteerde appartementen een unieke woningplattegrond, in grootte variërend van 80 tot 227 m². Die verregaande individualisering werd mogelijk door het slimme samenspel van een getrapte en per verdieping uitwaaierende hoofdvorm, uiterst compacte portiekontsluitingen en een generieke detaillering van penanten en vloerranden.

De sculpturale hoofdvorm van Zilverpoort resulteerde in grote buitenruimtes die verdeeld konden worden over alle woningen. De riante terrassen, in alle appartementen gekoppeld aan de woonkamer zijn tussen de 16 en 101 m² groot. De gemetselde borstweringen van de buitenruimtes zijn voorzien van geïntegreerde plantenbakken. De opengevlochten balkonhekken functioneren als drager voor de beplanting en zorgen voor een groen en landschappelijk gebouwaanzicht en een natuurlijke overgang van en naar het Zilverpark.

Om Zilverpoort de warme uitstraling te geven die gemeente en supervisor voor ogen stond, kreeg het appartementencomplex aan de gevels een lichte, fraai gemêleerde baksteensortering. Het metselwerk is overal beëindigd met steenachtige bovenranden om de scherpe belijning van het ontwerp te bekrachtigen. In de buitenruimtes is FSC-gecertificeerd bilinga-hout toegepast, met een van nature warme gele tot oranje kleur, zowel op de vloeren als aan de plafonds. Door de woningvloeren 10 cm op te hogen, is de overgang tussen binnen en buiten volledig vlak.

In Zilverpoort zijn de BENG-eisen integraal opgelost en slim in het gebouwontwerp vervlochten, onder meer door de oriëntatie van het gebouw en de bezonning en beschutting van de gevels vanuit de hoofdvorm. Vanwege het geringe dakvlak wordt lucht voor WTW en overdrukportalen aangezogen op de begane grond, onzichtbaar weggewerkt achter Braziliaans metselwerk. De PV is deels opgenomen in terrasranden achter de balkonhekken en draagt bij aan de privacy; inkijk op lagere terrassen is daardoor onmogelijk. De WTW-ontluchting is weggewerkt in opgemetselde muurtjes die ook terrasafscheiding zijn.

Appartementen

Buiten in de stad

Bij Zilverpoort zijn de waaierende buitenruimtes en het uitzicht over het park het leidmotief van het ontwerp.

Enerzijds krijgt het gebouw hierdoor zijn markante verschijningsvorm, passend bij de unieke locatie op de kop van het park. Anderzijds vormt de schaduwslag van de terrassen een natuurlijke beschutting tegen de zomerzon, terwijl de winterzon de woning ver kan binnendringen.

Een precieze selectie van alledaagse materialen en doordachte detaillering geven het gebouw een hoogwaardige uitstraling.