FREEDOM

Project beschrijving

Freedom is een studie voor 28 tot 35 woningen op Centrumeiland, Amsterdam. Dit kavel wordt in Medeopdrachtgeverschap (MO) ontwikkeld, wat betekent dat bij elke woning de eindgebruikers in het ontwerpproces worden betrokken en beslissingen kunnen nemen. Tegelijkertijd is er vanuit het stedenbouwkundig ontwerp vraag naar eenduidige architectuur. Hoe verbind je verschillende wensen, keuzevrijheid én randvoorwaarden?

Jaar:

2019

Locatie:

Centrumeiland, IJburg, Amsterdam

Functie:

Wonen

Oppervlak:

5400 m2

Deze studie is gericht op het vinden van een balans tussen expressie van individuele vrijheid en eenheid van het geheel.

De oplossing is het toepassen van een horizontaal en een verticaal raster in plattegrond en gevel. Het geraamte en hoofdindeling van het gebouw wordt op deze manier gezamelijk bepaald en de invulling van de rasters biedt de ruimte voor de individuele keuzes. In plattegrond betekend dat de trappenhuizen, constructie en leidingschachten vast liggen. In de gevel ligt de maatvoering vast en kan de invulling van het raster zelf worden gekozen. Bijvoorbeeld een balkon, loggia of een raam. De materialisering van het geheel is vervolgens weer een gezamelijke keuze.

In deze studie zijn verschillende woningtypen ontwikkeld zodat er een gemengde gemeenschap kan ontstaan: appartementen, grondgebonden woningen, duplex woningen, penthouses en studios met een eigen opgang vanaf de straat. De indeling van deze woningen is vanzelfsprekend vrij.

Op de (binnen)hoeken van het blok stellen we gemeenschappelijke ruimtes voor. Denk hierbij aan een fietsenstalling, tuinkeuken, logeerkamer of een werkruimte met flexplekken.