HABITAT

Jaar:

2023 -

Locatie:

Lelystad

Functie:

Wonen

Opdrachtgever:

Opportunity Vastgoed

Project beschrijving

Met trots presenteren we onze radicale visie op toekomstbestendig wonen.

In opdracht van Opportunity Vastgoed maakten we dit schetsontwerp. HABITAT zijn 245 massief houten woningen in het centrum van Lelystad, ingebed in een groene omgeving.

BIO-BASED
Grootschalige prefabricage van de massief houten draagconstructie beperkt de uitstoot van stikstof drastisch en het gebouw slaat zelfs CO2 op.

BIO-DIVERS
Alle woningen liggen in een groene omgeving met een natuurlijke inrichting. Rijke beplanting en oppervlaktewater zorgen voor verkoeling en water-absorbtie tijdens extreem weer. De openbare ruimte is vrij van geparkeerde èn rijdende auto’s en mobiliteit wordt als deelconcept en elektrisch aangeboden.

SOCIAAL, LOKAAL EN ENERGIENEUTRAAL
Het ensemble van gebouwen is zo ontworpen dat er veel privacy is, maar juist ook veel kans tot ontmoeten en het bouwen van een community. Introductie van urban farming dient als sociaal bindmiddel en een gezonde levensstijl. Het project wordt zeer energiezuinig en installatie-arm. Daardoor wordt het makkelijker om met de zelf opgewekte energie een energieneutraal project te realiseren.

HOOGWAARDIG EN BETAALBAAR
Betaalbaarheid is key. Juist door gebruik te maken van nieuwe economische modellen, zoals product-as-a-service, kunnen de investeringskosten beperkt blijven terwijl het de bouwkwaliteit juist verder verhoogt.
Bij dit schetsontwerp leverden we als architecten een financiële onderbouwing die aantoont dat dit kan:

  • Betaalbaar bouwen in hout begint bij het ontwerpen van een efficiënte houten draagconstructie. In dat geval zijn meerkosten zeer beperkt. Daarnaast wordt door de oplopende betonprijs het bouwen in hout relatief steeds gunstiger.
  • PAAS (Product-As-A-Service) als business model helpt bij het verlagen van de investeringskosten (zonder dat servicekosten stijgen). Bijkomend voordeel is dat dit model uitgaat van hergebruik van grondstoffen en het de kwaliteit van gebouw-onderdelen verhoogt.
  • Uit ons onderzoek blijkt dat de verkoopopbrengst van toekomstbestendige bouw 5% tot 8% hoger ligt. Bovendien blijkt er marktbreed vraag naar te zijn (van starters tot ouderen en mensen met groter of kleiner budget). Kopers zijn dus bereid iets meer te betalen, of juist met iets minder m2 genoegen te nemen.
  • Tot slot zijn er bijdragen vanuit overheden om de verandering in te zetten zoals redelijke gronddeals en gebruik van subsidies, zoals MIA subsidie (alleen bij verhuur).
Met ons schetsontwerp en haalbaarheidsstudie hebben we bewezen dat het kan. Het is nu aan de verschillende stakeholders om samen met ons door te zetten. Dat het nodig is, staat al vast.